Vitamina K

K, vitamina care inchide ranile si intareste oasele Daca nu am avea-o in organism, am sangera fara oprire la cea mai mica taietura. Aceasta este vitamina K, despre care studii recente arata ca are un rol important si in prevenirea osteoporozei si a aterosclerozei.

Este impropriu numita vitamina, deoarece nu este luata doar din alimente, ci este "fabricata" (cam 50% din intreaga cantitate) in intestine, de catre bacteriile care le populeaza. Iar o alta supriza: vitamina K face parte din complexul vitaminelor B. Dar suficient cu datele tehnice. Ceea ce face aceasta semi-vitamina este mai senzational. in primul rand, vitamina K ajuta la formarea unor substante in sange care ajuta la coagularea acestuia. De aceea, carenta de aceasta vitamina poate duce la hemoragii la nivelul mucoaselor si creierului, lucru intalnit mai ales dupa tratamente indelungate cu antibiotice.

Aceste medicamente distrug flora bacteriana de la nivelul intestinelor, flora care produce vitamina K. De aceea este indicat ca in timpul unui tratament cu antibiotice sa mancam mult iaurt care sa protejeze aceasta flora buna. Reduce tumorile si trateaza osteoporoza Studiile recente arata ca un nivel scazut al vitaminei K in organism este implicat in aparitia osteoporozei si aterosclerozei. Se mai cunoaste faptul ca vitamina K reduce tumorile canceroase (daca este administrata singura) sau creste durata de supravietuire daca este administrata impreuna cu chimioterapia. Carentele de aceasta vitamina sunt rare: bebelusii, al caror corp nu poate sintetiza aceasta vitamina, primesc la nastere suplimente pentru prevenirea hemoragiilor. De asemenea, carente se mai intalnesc in cazul persoanelor cu probleme digestive, de malabsorbtie, cu colite ulceroase ori cu boli hepatice cronice.

O vitamina sensibila la lumina si la congelare Vitamina pe care o putem lua din alimente este foarte sensibila la conditiile de pastrare, lumina si la transport. Astfel, spanacul, broccoli, varza verde pot avea cantitati mari de vitamna K in stare proaspata, dar la congelare sa o piarda. Vitamina K mai este distrusa si atunci cand grasimile din alimentele care o contin rancezesc. Vitamina K se poate lua si din suplimente, indicate in cazuri de malabsorbtie, afectiuni medicale cronice sau la nastere, pentru prevenirea hemoragiilor in cazul nou-nascutilor.
Copyright © 2018 Mundo Verde | Dezvoltat de Voitin.com - Agentie Web Design A.N.P.C.