Osteoporoza

Osteoporoza este o boala a oaselor care afecteaza din ce in ce mai multe persoane cu varsta de peste 40 de ani. Se caracterizeaza prin reducerea masei osoase si scaderea rezistentei osului.

Cand debuteaza, osteoporoza are semne pe care cei afectati nu le observa. Cea ce pot vedea insa este un "semn" mult prea tardiv: fracturile de coloana sau de sold. Acestea apar in stadiul avansat al bolii, de osteoporoza manifesta sau complicata. Statisticile arata ca in decursul a sase luni dupa o fractura riscul de a mai avea cel putin una este foarte mare.

Dar de ce apare boala? Si de ce este mai frecventa la femei decat la barbati?

Pierderea masei osoase este un lucru firesc in dinamica corpului: dupa 35 de ani, spun specialistii, incepem sa pierdem din masa osoasa mult mai repede decat o castigam. La anumite persoane, acest lucru are loc mult mai accelerat. Si anume: femei (se spune ca o femeie din doua si un barbat din cinci vor suferi o fractura cauzata de osteoporoza o data in viata), persoanele cu un ritm de viata sedentar, fumatorii, cei cu o dieta dezechilibrata, saraca in calciu si in vitamina D. Se considera ca osteoporoza are si o latura genetica. Asadar, daca unul dintre parinti a fost diagnosticat cu aceasta afectiune, ar trebui sa-si faci un test dupa varsta de 30 de ani.

Cum depistezi afectiunea?

Diagnosticul de osteoporoza se pune in urma mai multor analize:
  • radiografie (poate da un rezultat slab in osteoporoza de debut, cand pierderea masei osoase nu este atat de vizibila);
  • tomografie computerizata (este o analiza mai radicala si mai costisitoare);
  • osteodensitometria DEXA, cea mai moderna investiga?ie cu rezultatele cele mai bune.

Analiza se poate face gratuit, pe baza trimiterii de la medicul specialist, atat in spitalele de stat, cat si in anumite clinici private. Altfel, te poate costa in jur de 100 de lei, in functie de zona analizata.

Fizioterapia si suplimentele cu calciu, parte din tratament

Odata instalata, osteoporoza este o afectiune tratabila. Dar nu vindecabila! Tratamentul previne facturile, stopeaza pierderea masei osoase, insa nu ajuta la compensarea pierderii de pana atunci. Medicul ii poate indica pacientului fizioterapie, combinata cu masaj si miorelaxante, dar si purtarea unui corset special care sa previna fracturile de coloana. De asemenea, medicul mai poate recomanda si suplimente alimentare de calciu, magneziu si de vitamina D ori estrogeni pe cale orala. Se considera ca aparitia osteoporozei la femei este legata si de scaderea acestui hormon dupa menopauza.

Laptele si pestele, obligatorii

Zilnic, lapte, legume si nucifere – acesta este regula pentru a avea oase sanatoase si a preveni scaderea accentuata a densitatii lor. Aceste alimente au o cantitate mare de calciu. De asemenea, poti consuma zilnic 100 - 150 g pe?te gras, sursa importanta de vitamina D. Medicii mai recomanda suplimentele alimentare in perioadele de stres sau pe timpul iernii (cand capacitatea organismului de a procesa mineralele ?i vitaminele din alimente scade).  

Copyright © 2019 Mundo Verde | Dezvoltat de Voitin.com - Agentie Web Design A.N.P.C.