Gena osteoporozei

Gena care ne spune daca vom face osteoporoza osteoporozaOamenii de stiinta canadieni de la Institutul de Cercetari Clinice din Montreal au identificat recent o gena care influenteaza formarea tesutului osos si care poate deveni un factor de risc pentru aparitia osteoporozei. "Obiectivul nostru este sa descoperim mecanismul molecular si celular care duce la un echilibru intre procesul de formare a unui nou tesut osos si cel de distrugere a osului", explica doctorul Jean Vacher, conducatorul studiului, citat in numarul din octombrie al jurnalului canadian "Cell Metabolism".

Gena influenteaza procesul de distrugere a tesutului osos In organismul nostru, exista celule denumite osteoblaste, care sunt responsabile de formarea a nui nou tesut osos si lucreaza "in echipa" cu alte celule, denumite osteoclaste, care distrug tesutul vechi. Echipa de cercetatori a izolat o gena care influenteaza activitatea osteoclastelor. In urma unui studiu pe cobai, au descoperit ca lipsa acestei gene duce la cresterea numarului de osteoclaste, ceea ce inseamna o pierdere accentuata de tesut osos vechi. Aceasta descoperire ii va ajuta pe medici sa descopere persoanele cu risc crescut de osteoporoza, o boala caracterizata prin densitate scazuta a oaselor si prin deteriorarea tesutului osos.

Astfel, o persoana care are osteoporoza are si un risc mai ridicat de fracturi. Suplimentele de calciu combinat cu vitamina D, mai eficiente Tesutul osos este unul viu, in permanenta formare. Astfel, pe tot parcursul vietii, oasele noastre sunt distruse de anumite celule, ca altele sa formeze un nou tesut osos inlocuitor. La persoanele sanatoase, procesul de distrugere si de formare osoasa este unul echilibrat pana in varsta de 30 de ani.

Dupa aceasta varsta, distrugerea osoasa este mai accelerata decat formarea a unui nou tesut. Pentru a preveni aparitia osteoporozei, este important ca pana in 30 de ani sa "strangem" o masa osoasa rezistenta si densa, printr-un stil de viata sanatos: sa avem zilnic un program de exercitii de forta, de intarire a musculaturii, sa luam suficienta vitamina D si suficient calciu atat din dieta, expunere la soare, cat si din suplimente. Specialistii recomanda suplimentele care au si calciu si vitamina D.

Studiile arata ca suplimentele care contin doar calciu nu protejeaza impotriva aparitiei fracturilor. Importanta pentru intarirea oaselor este si vitamina K, pe care o putem gasi in legumele inchise la culoare sau pe care o putem lua, de asemenea, din suplimente.
Copyright © 2019 Mundo Verde | Dezvoltat de Voitin.com - Agentie Web Design A.N.P.C.