Aproape 40% din romani au hipertensiune

Aproape 40% din romani au hipertensiune Cum hipertensiunea afecteaza din ce in ce mai multe persoane, cercetatorii din intreaga lume incearca sa gaseasca noi indicii care sa-i ajute sa dezvolte noi tratamente. Sau chiar sa previna aceasta afectiune cu o incidenta alarmanta. Aproape 40% din romani au hipertensiune, arata datele Societatii Romane de Nefrologie. In doar 5% din cazurile de boala se stiu cauzele! In peste 95% din cazurile de hipertensiune arteriala, cauzele raman inca necunoscute, la baza afectiunii fiind mecanisme complexe, potrivit datelor Societatii Romane de Cardiologie. In restul cazurilor, cresterea tensiunii arteriale poate aparea pe fondul unor boli cronice (cum sunt cele endocrine sau cele renale), in urma administrarii a anumitor medicamente (anticonceptionale, tratamente de raceala cu efedrina) ori in sarcina, din cauza retentiei de apa. Hipertensiunea mai apare si ca urmare a unui stil de viata nesanatos. Astfel, cei care fumeaza, nu fac miscare si au o alimentatie bogata in sare si in grasimi au un risc mai mare de a avea valori crescute ale tensiunii. Sexul este si el un factor favorizant, barbatii avand un risc mai mare de boala. Gena care duce la cresterea tensiunii In ultimii ani, specialistii din intreaga lume au condus noi cercetari pentru descoperirea mecanismelor complexe care duc la aparitia afectiunii. Astfel, oamenii de stiinta de la Universitatea din Sydney, Australia, au descoperit in luna noiembrie a acestui an ca o gena de la nivelul rinichiului are implicatii in cresterea tensiunii arteriale. Cercetatorii au comparat genele de la nivelul rinichiului voluntarilor cu hipertensiune cu genele celor fara probleme de sanatate. Au concluzionat ca persoanele cu hipertensiune au o activitate scazuta a genei care contine codul pentru producerea hormonului renina, de la nivelul rinichilor. Acest hormon este responsabil de reglarea presiunii arteriale. Un posibil tratament ar putea viza cresterea activitatii genei responsabile de producerea reninei, au subliniat cercetatorii, citati de jurnalul academic australian "Hipertensiune". Nu dormi suficient? Risti sa-ti creasca tensiunea! Un alt studiu derulat in aceasta luna de echipa de specialisti de la Scoala Medicala Harvard, SUA, arata o legatura directa intre cantitatea si calitatea somnului si aparitia hipertensiunii. Oamenii de stiinta au descoperit ca barbatii care se trezesc in timpul noptii si au episoade frecvente de apnee de somn au un risc mai mare de a avea tensiunea crescuta. Studiul s-a derulat pe 3 ani si 4 luni si a inclus aproape 800 de barbati, majoritatea de rasa caucaziana. Cercetarea nu a vizat inca femeile.

5 portii de legume zilnic si 2 de peste saptamanal Pana la elucidarea cauzelor concrete ale aparitiei hipertensiunii, specialistii pun valoare pe prevenirea afectiunii. O reducere a cantitatii de sare din alimentatie, renuntarea la fumat, consumul a cel putin cinci portii de legume si fructe zilnic, pierderea a cateva kilograme – toate ajuta in incercarea de a preveni si chiar de a reduce tensiunea arteriala. O resursa importanta in prevenirea hipertensiunii sunt si acizii grasi esentiali. Studiile derulate in urma cu mai bine de 30 de ani au aratat ca eschimosii au o rata foarte mica de boli de inima. Secretul sanatatii lor sta in ceea ce mananca: peste bogat in acizi grasi omega 3 EPA si DHA. Acest acizi 3 au rol in sintetizarea in organism a unei substante asemanatoare hormonilor, care regleaza in primul rand functiile cardiovasculare, apoi pe cele imunitare. Studii derulate de-a lungul anilor in Japonia, Suedia si Olanda au confirmat ca, cu cat este mai mare consumul de peste bogat in grasimi, cu atat e mai scazuta incidenta bolilor cardiovasculare.

Acizii grasi de tip EPA ajuta in plus si la prevenirea aterosclerozei, prevenind lipirea de peretii vaselor a celulelor sanguine care permit coagularea sangelui. De asemenea, acesti acizi previn degradarea peretilor arterelor, o alta cauza a aparitiei aterosclerozei. Asociatia Americana a Inimii recomanda consumul de peste gras de cel putin doua ori pe saptamana. Bogati in acizi omega 3 sunt: somonul, heringul si sardinele. Acesti acizi se pot lua si din suplimente, pe care ti le poate recomanda doctorul de familie.
Copyright © 2020 Mundo Verde | Dezvoltat de Voitin.com - Agentie Web Design A.N.P.C.