10 Sfaturi pentru un somn bun

Atunci cand cresc responsabilitatile, somnul este primul de pe lista prioritatilor la care renuntam. Datele statistice arata ca un numar tot mai mare de persoane nu dorm suficient. si aceasta este o problema deoarece, spun expertii, un somn bun este la fel de important pentru sanatate si pentru o stare de bine la fel ca si dieta si exercitiile fizice.

Daca aveti probleme sa adormiti, va treziti noaptea, va simtiti obosit dimineata si motaiti in timpul zilei, iata cateva sfaturi pentru un somn odihnitor.

  1. Faceti-va un orar! Ati auzit de multe ori: treziti-va si mergeti la culcare la aceleasi ore, chiar si in weekend. De ce este important acest lucru? Totul se raporteaza la ritmul cardiac."Somnul este un proces homeostatic – un sistem in care organismul nostru se regleaza automat pe baza programului nostru zilnic" - astfel somnul prelungit poate afecta somnul din seara urmatoare, deoarece suntem trezi o anumita perioada de timp inainte sa simtim nevoia de somn.
  2. Urmati un ritual! O activitate relaxanta, de preferat cu o lumina mai slaba ajuta la separarea perioadei destinate somnului de celelalte activitati. in loc sa incercati sa rezolvatii probleme stresante: de familie sau buget, chiar inainte de culcare, e de prefarat sa aveti o activitate relaxanta: o baie, o lectura placuta etc. E important ca lumina sa fie mai slaba, altfel lumina puternica transmite creierului ca e timpul pentru desteptare.
  3. Creati-va o oaza de siguranta! Somnul profund se poate realiza intr-un mediu adecvat: intuneric, liniste, confort si racoare. E de ajutor sa eliminam cat mai multe distractii: lumina puternica, temperatura care creeaza disconfort, chiar sforaitul partenerului. De ajutor sunt: rulourile, umificatoarele, dopurile pentru urechi.
  4. Confort! Patul trebuie sa fie confortabil pentru a avea un somn bun.
  5. Grija pentru ce si la ce ora mancam! Nu mancati cu 2-3 ore inainte de culcare; aceati regula se aplica si lichidelor (mersul la toaleta iti intrerupe somnul); evitati mancarurile grele si condimentate care pot cauza arsuri la stomac si pot disturba somnul; nu inseamna ca trebuie sa mergem la culcare flamanzi: e important sa mancam ceea ce ne creaza o stare de confort care ajuta la odihna.
  6. Faceti miscare, dar nu chiar inainte de ora de culcare! Studiile au aratat ca oamenii activi dorm mai bine. Prin exercitii fizice temperatura corpului creste si e nevoie de aproape 6 ore sa revina la normal: cel mai bun moment pentru exercitii fizice este dupa-amiaza.
  7. Folositi dormitorul pentru somn si pentru a face dragoste: computerele, televizoarele, munca nu trebuie sa stea in dormitor; rezervati dormitorul pentru somn si pentru a face dragoste (ajuta la a asocia patul cu somnul). Lectura in pat e buna daca va ajuta sa adormiti. in dormitor isi au loc doar activitatile care relaxeaza cu adevarat.
  8. Lasa grijile! in loc sa rememoram inainte de culcare toate momentele stresante din timpul zilei, este bine ca in timpul zilei sa ne luam o pauza de 10 - 15 minute si sa ne gandim la ele. Astfel, seara suntem eliberati de ele. Folositi vizualizarea: timpii de veghe si de somn sunt programati in subconstientul nostru. in loc sa numaram oi e mai usor sa resetam programul prin vizualizare si autosugestie: "Am sa dorm bine, dimineta ma voi trezi pe deplin odihnit!"
  9. Stati departe de nicotina, alcool si cofeina: nicotina afecteaza somnul, la fel si alcoolul si cofeina; ceaiul, sucurile si ciocolata contin cofeina care ramane in organism 3-4 ore; atentie sporita si la medicamnetele pe care le luam: unele dintre ele contin cofeina, mai mult, ele au rolul de a activa si mobiliza sistemul si va fi mai greu sa adormiti. Medicamentele si suplimentele trebuie luate in prima parte a zilei; alcoolul desi creaza senzatia de somn, in fapt interfereaza cu un somn odihnitor.
  10. Bai de lumina: hormonul care ajuta somnul este melatonina; melatonina este secreatata in intuneric si inhibata in lumina. Lumina din timpul zilei ne ajuta sa ramanem in starea de veghe asa cum intunericul din dormitor ajuta la productia de melatonina si la aparitia somnului. in cazul persoanelor carora activitatea profesionala  nu le permite un program normal, exista melatonina sub forma de supliment nutritional, comparabila cu ceea ce produce creierul nostru.

De ajutor este si un jurnal de somn in care sa notam toate problemele legate de somn si momentele cand ele s-au produs. Va fi de ajutor intr-o discutie cu medicul.
Copyright © 2019 Mundo Verde | Dezvoltat de Voitin.com - Agentie Web Design A.N.P.C.